Kies uw taal :

TERUGBLIK OP HET MOVE UP FESTIVAL

  • 25 februari 2020

De partners hebben, met de wil om innovatieve sectoren op het gebied van eco- verantwoordelijkheid te stimuleren, besloten om hun wens waar te maken door het MoveUp Festival te organiseren, een start-upbootcamp die in de zomerperiode heeft plaatsgevonden.

In totaal hebben 13 start-ups deelgenomen (6 Belgische, 5 Franse en 2 Nederlandse). En het was niet één start-up die deze wedstrijd won, maar twee ! De jury die bestond uit de partners van het project, namelijk Digital AttraXion, de leden van het DEMO-Interregproject (IDEA, 3D asbl en Cabaret Vert) en La Maison de l’Entreprise, heeft uiteindelijk besloten om twee start-ups op gelijke voet te plaatsen die een echt concrete en experimentele meerwaarde hebben kunnen aantonen om festivals meer op duurzame ontwikkeling te richten.

  • Neurogreen: de slimme vuilnisbak
Carlos Kiala heeft een slimme vuilnisbak met slechts een ingangspunt bedacht. Het principe? Wanneer het afval erin gestopt wordt, leiden sensoren deze naar de juiste plaats om het te sorteren. Op een festival waar talrijke nationaliteiten samenkomen, zijn er veel mensen verward door een selectieve vuilnisbak omdat de kleuren vaak niet dezelfde zijn van het ene land tot het andere. Deze slimme vuilnisbak regelt het probleem. Daarnaast zal het een QR-code hebben die de festivalgangers zullen kunnen scannen als ze hun afval erin gooien. Ze zullen punten kunnen verzamelen waarmee ze cadeaus en andere beloningen kunnen krijgen.
  • PuriFungi: zwammen die de sigarettenpeuken wegwerken

Sigarettenpeuken zijn een bekend probleem op festivals. Ze worden ingezameld en opgeslagen maar nog niet gerecycled. Audrey Speyer kwam op het idee om asbakken te maken met zwammen die het vermogen hebben om de giftige producten te verteren die in sigarettenpeuken zitten. Deze levende asbak neemt de sigaretten mettertijd op. Een app wordt gemaakt om de asbakken op de site te geolokaliseren, een timelapse van het verteren te maken of er een foto van te maken en deze op de sociale netwerken te kunnen delen door degene die er zijn peuk dooft. De app heeft ook een educatieve rol om de aanpak uit te leggen.

Deze innovatieve prototypes die tijdens de finale van de bootcamp van het Dour Festival (België) op zaterdag 13 juli geselecteerd werden, werden in het kader van het festival van Cabaret Vert in Charleville-Mézières (Frankrijk) in het echt getest.